печать

Як вигідно купити діючий бізнес

Купівля діючого бізнесу, при всій своїй привабливості, – крок неочевидний. Його реальний сенс і виправданість майбутніх витрат дуже важко оцінити в будь-яких точних категоріях. Мабуть, це скоріше класичне бізнес-рішення з серії тих, які перетворюють бізнес в заняття для людей, які люблять і вміють ризикувати.

Так, вдало купивши успішну фірму, можна одним ударом вирішити проблему стратегічного просування вперед, придбати нових клієнтів. Але цей подарунок долі нікому, на жаль, не гарантований. Нерідко клієнти після зміни власників корпоративних прав фірми йдуть, якщо мова йде про сферу послуг або торгівлі, заснованої на особистих контактах. Але це лише частина проблеми. Вельми складно оцінити реальну вартість купується фірми.

Оцінка акцій або корпоративних прав підприємства

Про первинну ринкову оцінку підприємства, що купується, тобто його корпоративних прав, особливо турбуватися не доводиться. Її завжди дасть продавець. Вклавши в цю оцінку всі свої бажання і, можливо, до того ж помноживши ці бажання на гіркоту власних нездійснених надій.

Однак, довіряти цій оцінці, природно, не варто. При оцінці реальної вартості корпоративних прав підприємства більшість покупців вдаються до допомоги професійних оцінювачів. Це і справді необхідний крок. Досвідчені оцінювачі бізнесу добре знайомі з історіями вдалих і невдалих придбань в різних галузях або різних регіонах. І можуть підказати замовнику правильний план дій після придбання фірми для налагодження її роботи в нових умовах.

Визначення ринкової вартості майна

Не обійтися без допомоги професіоналів і при оцінці вартості складових частин продаваного підприємства. В першу чергу, експертна оцінка майна підприємства (матеріальних активів). Офіс, виробничі приміщення, обладнання, оргтехніка, запаси товарів, автотранспорт вимагають для своєї оцінки із застосуванням спеціальних таблиць. Враховують у тому числі коефіцієнт зниження вартості активів з урахуванням амортизації та актуальних на момент продажу цін на аналогічні активи.

Експертна оцінка – це просто! Проте тільки якщо за справу береться професійний оцінювач.

Описана вище експертна оцінка – найпростіша частина майбутнього завдання, так як піддається досить точному розрахунку. Нескладно зробити і бухгалтерську оцінку стану справ на даний час. Оборот фірми, її балансовий прибуток, а також прибуток після сплати податків відображені у відповідних документах. Їх коректність може бути перевірена податковим радником. Складніше йде справа з претензіями фінансових органів, які можуть виникнути в майбутньому. Це особливо актуально, якщо з часу останньої податкової перевірки пройшло багато часу. Щоб не купити "кота в мішку" слід звернутися з проханням про позачергову перевірку в фінансові органи.

Коли мова заходить про оцінку бренду і перспектив розвитку, виникають складнощі. У імені тільки одна ціна: та, на яку добровільно, за взаємною згодою, підуть обидві сторони. І ціна ця буде вельми суб'єктивна. Продаж і покупка фірми-мистецтво, а не наука, і в цьому мистецтві величезну роль відіграє психологія, а також добре знання обставин і очікування свого партнера по переговорам. Покупець, щоб уникнути завищеної ціни, повинен отримати відомості про реальні причини продажу не тільки від продавця, але і від оточуючих його людей: знайомих, родичів, службовців, партнерів, постачальників. У продажу бізнесу можуть бути будь-які причини: що відбувся або насувається криза збуту, проблеми з виплатою боргів, податкові претензії, бажання вкласти гроші в нову справу, переїзд в іншу країну, розлучення і необхідність розділити майно, але реальна лише та, що є насправді.

В кінцевому рахунку, можливості подальшого розвитку бізнесу будуть залежати від везіння, вміння організувати роботу і навичок маркетингового аналізу покупця.


Статьи этой же рубрики