Як впровадити бережливе виробництво
Система ощадливого виробництва допомагає вдосконалювати процес випуску продукції, скорочувати витрати, створювати цінність товарів споживачам. Ощадливу концепцію застосовують не лише на виробництві, а й в інших сферах: фінансовій, IT. Розглянемо, що таке ощадливе виробництво та за допомогою яких інструментів воно реалізується.
Що являє собою концепція дбайливого виробництва
Ощадливе виробництво, або lean-production – це концепція раціонального управління підприємством. Вона включає принципи ощадливого ставлення до ресурсів і створення додаткової цінності товару для споживача.
Насправді принципи концепції реалізуються через ряд інструментів. Вони також називаються lean-технології.
*** Методи ощадливої концепції використовують як великих виробничих підприємствах. Впровадження принципів та інструментів lean-production у малий бізнес дозволяє підвищувати якість та цінність продукції чи послуг, скорочувати витрати підприємця.
Підприємства, які впровадили методи ощадливого виробництва, більше досягли успіху в порівнянні з іншими організаціями. Наприклад, російський Ощадбанк лише за два перші роки після введення даної системи збільшив продаж у 3–4 рази, а час очікування відвідувачів у черзі зменшився на 36%.
Наша компанія, пропонує семінар Організація ощадливого виробництва на промисловому підприємстві (lean manufacturing) – практика застосування. А також, онлайн семінар Нормування праці, як гарантія зростання ефективності праці працівників.
Суть концепції ощадливого виробництва.
Філософія ощадливого виробництва зводиться до оптимізації витрат та створення цінності товару для споживача. Роботу ведуть у двох напрямках:
Підвищення цінності товару клієнтам. У концепції ощадливої системи першому місці — нарощування задоволеності споживачів якістю товарів. Це означає, що підприємству необхідно орієнтуватися випуск тієї продукції, що має попит і цінність в клієнтів. Варто відмовитись від виробництва непотрібних товарів.
Зменшення втрат від надвиробництва, зайвих запасів, дефектів. Ця складова концепції ощадливого виробництва полягає не у скороченні витрат на виробництво, а в мінімізації втрат на складі або під час транспортування. Така оптимізація має впливати на якість продукції і знижувати її споживчу цінність.
Підготуйте ґрунт для впровадження ощадливого виробництва, створіть необхідні умови:
- Навчіть персонал, грамотно керуйте людським ресурсом.
- Створіть на підприємстві корпоративну культуру, яка пояснює та просуває нові методи роботи.
- Зацікавте всіх співробітників в ідеї ощадливого виробництва від початку запуску проекту.
- Змініть мислення, розвінчуйте помилкові уявлення про втрати та цінності.
- Заручіться ефективною підтримкою з боку всіх підрозділів – IP, HR, фінансового, маркетингового.
- Створіть структуру централізованого управління та виділіть фінанси для роботи над системою ощадливого виробництва.
Далі приступайте до покрокової реалізації – впроваджуйте етапи нової концепції, сформульовані гуру Lean Manufacturing Джеймсом Вумеком та Деніелом Джонсом:
1. Визначте, що у вашій продукції дійсно цінно для споживача, а що зайве. Це допоможе сконцентрувати виробничі процеси на потрібних цінностях, відкидаючи все марне з погляду покупця.
2. Створіть карту життєвого циклу проекту – чітко розпишіть кожну операцію виробничого процесу з прийняття замовлення до передачі клієнту кінцевого продукту.
3. Сплануйте робочий потік так, щоб врахувати та уникнути всіх причин простоїв.
4. Відстежуйте попит, випускайте продукцію лише у необхідному споживачеві кількості, не допускаючи надвиробництва.
5. Удосконалюйте роботу – постійно аналізуйте виробничі процеси, позбавляйтеся зайвих дій, що тягнуть за собою втрати.
Чи не впроваджуйте зміни тотально. Створіть кілька пілотних проектів, оцініть їх ефективність. Поступово поширюйте досвід найкращих із них на все виробництво.
Як оцінити ефективність?
Експертну оцінку ефективності ощадливого виробництва проводять за трьома основними системами:
1. Стратегічне управління. Показники – наявність філософії Lean production, KPI, залучення керівництва, задоволеність споживачів.
2. Персонал - навчання і згуртованість співробітників, кількість і якість кайдзен-пропозицій, створення організації, що самонавчається, виховання лідерів.
3. Процеси - використання інструментів ощадливого виробництва, зниження втрат, підвищення якості продуктів та обслуговування, робота з постачальниками та дилерами.
Кожен експерт оцінює всі параметри певною кількістю балів, після чого розраховує середню оцінку.
Висновки
Ощадливе виробництво допомагає компаніям, не вдаючись до серйозних інвестицій та використовуючи переважно свої внутрішні резерви, домагатися відчутного зростання продуктивності праці. Але Lean-система – це особливий підхід до виробництва та всіх його складових, що пропонує не просто підвищити продуктивність праці та зробити виробництво більш ефективним, а й створити сприятливі умови для формування корпоративної культури, де кожен співробітник бере участь у досягненні успіхів компанії.
Якщо розмірковувати ширше, то система ощадливого виробництва є виробничу парадигму для реалізації інноваційних методів управління підприємством, підвищення виробничої ефективності, розвитку персоналу та усунення будь-яких видів втрат. І сьогодні практично будь-яка компанія може розгорнути на своїй базі Lean-систему.
Маючи нагоду, пропонуємо корисні статті поради - як підвищити ефективність роботи працівників? А також, і як збільшення продажів в інтернет-магазині, в кілька разів? І не менш корисна стаття - Нормування праці навіщо це потрібне бізнесу, і що це дасть?
Статьи этой же рубрики