печать

Нематеріальна мотивація працівників

У багатьох компаніях на сучасному ринку існують проблеми з плинністю кадрів. Це з тим, що у мотиваційної системі першому місці у таких організаціях стоїть матеріальне стимулювання. Висока зарплата, преміальні та грошові бонуси – це дуже важливо, але це не все, чим можна стимулювати персонал. Є ще нематеріальна мотивація, вона працює також добре, а іноді й краще за матеріальну.


Що таке нематеріальна мотивація?
Нематеріальна мотивація працівників – стимули, що не належать до фінансових чи грошових. Їхнє завдання – задовольнити вищі потреби людини: на повагу, визнання, навчання тощо.

Нематеріальна мотивація хороша, бо:
 - скорочує витрати компанії. Дати премію дорожче, ніж надати додатковий відгул чи кілька днів до відпустки;
 - формує позитивний настрій у колективі. Нематеріальна мотивація гуртує колектив. Корпоратив, спільний відпочинок, тимбілдінг - це збільшує лояльність до компанії і об'єднує персонал
- Допомагає співробітникам розвиватися, а значить, збільшує прибуток компанії. Задовольніть потребу в освіті та співробітник віддячить вам покращенням показників роботи;
 - вона має на увазі поділ колективу. Нематеріальна мотивація однаковий і для продавця, і для маркетолога, і для бухгалтера.

Які цілі має компанія, впроваджуючи нематеріальну мотивацію

Нематеріальна мотивація використовується для тих самих цілей, що й матеріальна:
1. Збільшити продуктивність праці та зацікавленість працівників
2. Поліпшити управління кадрами, знизити плинність кадрів
3. Збільшити прибуток компанії
4. Створити сприятливу атмосферу у колективі, усунути невдоволення його членів
5. Підвищити професійну компетенцію та кваліфікацію персоналу

Стимулювання через нематеріальні блага працює у всіх напрямках. Співробітник задоволений, компанія розвивається.

Види нематеріальної мотивації - розповість Інна Старожукова.
Є 4 типи нематеріальної мотивації. Категорія визначається виходячи з виду розв'язуваних потреб:

Психологічна
Психологічні методи вирішують потребу у спілкуванні. Тому в цю групу входять методики покращення клімату у колективі. Методи: покращити умови роботи, проводити тімбілдінги та корпоративні заходи.

Соціальна
Засновані на задоволенні первинних соціальних потреб: медицина, страхування, планування кар'єри, професійний розвиток, освіта.

Моральна
Підстава – потреба у визнанні та повазі. Явні приклади: громадська похвала за досягнення керівництва, визнання заслуг колективом. У цю ж групу включається імідж компанії та її лідера: працюючи у великій відомій компанії, людина почувається більш значущою.

Організаційна
Будь-якому співробітнику потрібні сприятливі умови для роботи. Варіанти такої нематеріальної мотивації працівників: створення кімнати релаксу, переобладнання робочих місць.

P/S Дізнатись значно більше, що таке нематеріальна мотивація, та як краще мотивувати працівників, Ви зможете в рубриці тренінги для керівників!
 


Статьи этой же рубрики