печать

Чому керівники найчастіше чоловіки, а не жінки?


Чому керівниками частіше стають чоловіки, навіть якщо вони некомпетентні?

Як показує практика, чоловіків на керівних посадах набагато більше ніж жінок. Є три найпоширеніші точки зору, які намагаються пояснити цей феномен:
 1. у жінок менше лідерських якостей та відповідних здібностей;
 2.  більшості жінок це нецікаво;
 3.  інтерес і здібності не залежать від статі, а у всьому винна так звана «скляна стеля» (бар'єр у вигляді упередженості та стереотипів про жінок, який не дозволяє останнім обіймати керівні посади).

Як правило, першої точки зору дотримуються консерватори та шовіністи. Третя думка близька лібералам та феміністкам. Ну а ті, хто знаходиться десь посередині, віддають перевагу другому варіанту. Але що, якщо всі три погляди не зовсім вірні, тому що упускають загальну картину?

Можливо, головна причина нерівномірного співвідношення статей у керівництві – наша нездатність розрізняти компетентність та впевненість. Справа в тому, що багато людей невірно сприймають впевненість як ознаку компетентності у тому чи іншому питанні. Тому нас легко обдурити. У цьому контексті чоловіки мають перевагу перед жінками. Тому що вони схильні виявляти більше зовнішніх лідерських якостей. Наприклад, зарозумілість, яка часто маскується під харизму та чарівність. Саме ці якості часто помилково сприймаються як лідерські.
Доречи, ми пропонуємо онлайн тренінги для керівників, для менеджерів вищого і середнього звинна.

Існують достовірні дані, які говорять про наступну тенденцію. Групи людей схильні вибирати як лідерів егоцентричних, самовпевнених та нарцисичних особистостей. А ці особисті характеристики набагато частіше зустрічаються у представників чоловічої статі, ніж серед жінок. Про цю тенденцію цікаво висловився Фрейд. Він стверджував, що група людей, обираючи лідера-нарцису, несвідомо замінює власні нарцисичні нахили. Іншими словами, їхня любов до лідера є замаскованою формою самолюбства. Або, навпаки, заповнює нездатність любити себе. "Нарцисизм іншої людини, - говорив Фрейд, - нерідко приваблює тих, хто відмовився від частки свого власного нарцисизму ... ніби людина підсвідомо заздрить іншому за те, що той підтримує блаженний стан розуму".

Є ще одна неявна тенденція. Практично у всьому світі більшість чоловіків схильно вважати себе розумнішими за жінок. І подібні зарозумілість та самовпевненість також пов'язані з талантом лідера. Така людина вміє поєднувати людей. Створювати та підтримувати високу продуктивність у команді. Може надихати інших і змушувати їх відмовитися від власних егоїстичних цілей для спільних інтересів групи.

Проте є й протилежна тенденція: у будь-якій галузі (чи то спорт, політика чи бізнес) найкращі лідери зазвичай скромні та стриманіші. А завдяки природі та вихованню дані якості набагато частіше зустрічаються у жінок. Наприклад, жінки перевершують чоловіків за рівнем емоційного інтелекту, який стримує такі егоїстичні пориви як самопрезентація, нарцисизм та зарозумілість.

Одного разу було проведено масштабне дослідження відмінностей у гендерній поведінці. Усього було 23 000 учасників, які представляли 26 різних культур. Аналіз даних показав, що жінки загалом більш чутливі, уважні та скромні, ніж чоловіки. В іншому дослідженні взяли участь понад тисячу менеджерів з різних країн та різних сфер промисловості. З'ясувалося, що чоловіки більш зарозумілі, схильні до маніпуляцій і частіше вдаються до ризику, ніж жінки.

Смішні парадокс. Психологічні якості, які допомагають чоловікам-керівникам піднятися на вершину корпоративних чи політичних сходів, відповідальні і за падіння з цих сходів. Іншими словами, якості, які необхідні для отримання високої посади, є не найкращими для роботи загалом і часто призводять до краху. Як результат – на посадах, що управляють, занадто багато некомпетентних людей.

Не дивно, що міфічний образ «лідера» включає багато характеристик, які зазвичай зустрічаються при розладах особистості. Приклади: нарцисизм (Стів Джобс або Володимир Путін), психопатія (тут може бути ім'я будь-якого тирана чи диктатора), театральність (Річард Бренсон або Стівен Балмер), макіавелізм (майже будь-який політик федерального рівня). Сумно не те, що ці міфічні постаті не є репрезентативними для середньостатистичного менеджера. Сумно те, що середньостатистичний менеджер зазнає невдачі саме через наявність цих якостей.

Фактично більшість лідерів зазнає поразки. І в політиці, і у бізнесі. Так було завжди: управління народом, державою, корпорацією чи групою найчастіше здійснюється погано. Про це свідчать терміни правління, доходи, рейтинги, а також загальний вплив керівництва на громадян, працівників та членів групи. Хороше керівництво – завжди виняток із правил, а не норма.

У цьому контексті здається трохи дивним закликати жінок виявляти більше лідерських якостей. Що таке популярне останнім часом. Так, саме таких лідерів ми часто обираємо як управлінців. Але чи це правильно? Чи місце таким людям на керівних посадах?

Більшість рис характеру, які дійсно корисні та ефективні в управлінні, часто виявляються у людей, які не в змозі справити враження талановитого менеджера. Особливо це актуально для жінок. Є переконливі наукові дані, що говорять про те, що жінки схильні застосовувати більш ефективні стратегії управління. А не чоловіки. Професор психології та менеджменту Еліс Іглі разом із колегами проаналізували цілу низку таких досліджень. Скрізь йдеться про те, що керівники-жінки частіше викликають повагу серед підлеглих, знаходять ефективніші рішення проблем, розширюють можливості, відрізняються гнучкістю, мають більш творчий підхід, а також краще ставляться до підлеглих та обирають справедливіші винагороди за їхню роботу. Навпаки, чоловіки-керівники менш схильні контактувати з підлеглими і прагнуть забезпечити їм гідну оплату праці. Однак ці результати можуть відображати упередженість вибірки. На жаль, немає жодного способу достовірно дізнатися, чи це так насправді.

Загалом не можна заперечувати, що на шляху жінок до керівних посад є безліч перешкод. Включаючи ту саму скляну стелю, згадану на початку статті. Проте є значно серйозніша проблема: відсутність перешкод для некомпетентних чоловіків.

P/S Пропонуємо ознайомитись, з статями Що робити, якщо менеджери не продають? та Чому менеджери показують низький результат продажу?, хто знає, може для вас це стане в пригоді?


Статьи этой же рубрики