печать

Лапароскопічна герніопластика: нове в лікуванні пахової грижі

Пахові грижі трапляються досить часто. Згідно з медичною статистикою вони розвиваються приблизно у 27% чоловіків і 3% жінок. Пахова грижа являє собою випинання внутрішніх органів черевної порожнини в область пахового каналу. Тиск на черевну стінку настільки великий, що немає ніяких шансів на те, що грижа зникне самостійно. Мало того, з часом захворювання прогресує: грижові ворота стають ширшими, відповідно, усе більша ділянка кишечника випадає в паховий канал. З'являються біль та дискомфорт, що посилюються при фізичному навантаженні.

Чим довше відкладати операцію з приводу грижі, тим вище ризик її обмеження – здавлення петель кишечника грижовими воротами. Це небезпечний стан, що супроводжується різким болем і нудотою. За умови порушення кровообігу в заблокованій ділянці кишечника може відбуватися некроз його тканин. Це показання для екстреної операції.

Багато українців, всупереч неприємним симптомам й ризику серйозних ускладнень, не поспішають лягати на операцію. Найчастіше це пов'язано з боязню надовго випасти зі звичного ритму життя, адже після стандартного хірургічного втручання потрібне тривале відновлення. Однак область хірургії постійно розвивається та вдосконалюється. Порівняно недавно з'явилася можливість вилікувати грижу мінімально інвазивним методом. Подібні операції вже проводяться в медичних центрах України, у тому числі в Клініці Біляка в Ужгороді.

Що таке лапароскопічна герніопластика?

Від стандартного видалення грижі лапароскопічна герніопластика відрізняється тим, що доступ до операційного поля хірург отримує не через один довгий розріз, а через кілька невеликих проколів (портів). В один з них вводиться оптичний інструмент, який передає багаторазово збільшене зображення на екран комп'ютерного монітора. Таким чином лікар може стежити за своїми діями й маніпулювати зі складними й делікатними структурами. В інші порти вводяться мініатюрні хірургічні інструменти.

Ще одна відмінність полягає в самій корекції грижі. Раніше її просто вшивали натяжним методом, що було пов'язано з болючим відновленням та ризиком рецидиву патології. Тепер операція пахової грижі передбачає накладання поліпропіленової сітки, що надійно кріпиться до міцних навколишніх тканин. Після завершення операції проколи вшиваються одним-двома стібками або просто закриваються стерильними пов'язками.

У чому переваги лапароскопічного підходу до лікування грижі?

Завдяки меншій інвазивності та травматичності лапароскопічна техніка пов'язана з низкою переваг, головними серед яких є:

  • менший ризик масивної кровотечі та інфекції;
  • зниження рівня постопераційного дискомфорту та болю;
  • можливість лікування двосторонніх гриж у рамках однієї операції;
  • проведення одночасної діагностичної лапароскопії;
  • відсутність виражених рубців;
  • зниження ймовірності рецидиву грижі.

Та найголовніший плюс – менший термін шпиталізації та швидке відновлення. Більшість пацієнтів виписуються додому вже на наступний день після проведення операції. Середній період реабілітації становить від 1 до 2 тижнів.

Мінімально інвазивна хірургія на Закарпатті

Клініка Біляка в Ужгороді – це яскравий приклад сучасних медичних закладів, у яких перевага віддається щадним малотравматичним хірургічним втручанням. Степан Томович Біляк, засновник клініки, особисто зробив величезний внесок у розвиток лапароскопічної хірургії в Україні. Саме він першим видалив жовчний міхур методом лапароскопічної холецистектомії. Свої знання й досвід Степан Томович передає команді перспективних хірургів клініки, що пройшли стажування в найпрестижніших медичних закладах США і Європи.

Європейський підхід до медицини, що практикується в клініці Біляка, відбивається не тільки в застосуванні інноваційних підходів та сучасного обладнання. Велика увага також приділяється комфортному перебуванню пацієнтів. До їхніх послуг – просторі палати готельного типу, збалансований раціон харчування, що складається з екологічно чистих продуктів, цілодобовий медичний нагляд та прозора цінова політика.

Якщо ви страждаєте від пахової грижі, не варто відкладати операцію, піддаючи себе ризику ускладнень. Тепер повернутися до здорового життя можна набагато швидше.


Статьи этой же рубрики