печать

Котли харчоварильні для столових – професійне обладнання сучасної кухні

Для будь-якої кухні громадського харчування одним із видів необхідного обладнання є харчоварильні котли https://dsto.com.ua/ua/kotli_pishevarochnie. За допомогою цих пристроїв можна приготувати велику кількість різноманітної їжі, тушкувати овочі, швидко зварити кашу або різні напої, креми для десертів та інші страви, приготування яких пов’язане з кипятінням води.

Застосування харчоварильних котлів

Сучасні харчоварильні котли здатні забезпечити виконання цілого ряду робіт на професійній кухні столової, інших закладів громадського харчування:

  • Приготування їжі.
  • Автоматичне заливання та злив рідини.
  • Швидке автоматичне охолодження.
  • Перемішування їжі за допомоги вбудованої мішалки.

Більшість моделей можна використовувати для приготування супів, десертів, пюре з фруктів і овочів, соусів, каш у тих обсягах, які потрібні конкретному підприємству. Широке поширення промислові котли знайшли у харчовій промисловості та закладах громадського харчування:

  • Кондитерська промисловість – виготовлення сиропів, згущеного молока, карамелі та інших солодких мас.
  • Кулінарія, заклади громадського харчування – приготуванні супів, бульйонів, других страв, десертів або напоїв, кип'ятіння молочних продуктів.
  • Сироваріння – для варіння сиру.

Харчоварильні котли мають ряд переваг, у порівнянні зі стандартними електричними плитами.

  • У харчоварильному котлі будь-яка їжа ніколи не пригорить.
  • Навіть якщо немає необхідної кількості рідини, нагрів відключається автоматично.
  • Приготовані в котлі продукти не втрачають своїх смакових властивостей, незалежно від інтенсивності термічної обробки.
  • У продуктах зберігаються всі вітаміни й мікроелементи.

Варто відзначити, що будь-який бульйон у харчоварильному котлі виходить прозорим, а різні види каш розсипчастими.

Конструкція й принцип роботи харчоварильних котлів

Професійний харчоварильний котел складається з декількох комплектуючих:

  • Варильна місткість та зовнішній корпус котла, з'єднані зварюванням.
  • Нагрівальна камера – пароводяна сорочка.
  • Парогенератор, розташований у нижній частині сорочки, де відбувається вироблення пари.
  • Шар теплової ізоляції, що покриває зовнішні стінки варильної місткості.
  • Кришка харчоварильного котла.

Об’єм внутрішньої чаші переважно становить від 60 до 300 літрів. Найбільший попит мають харчоварильні котли об'ємом до 250 літрів. Обладнання може додатково оснащуватися різними механізмами: міксером для перемішування страв у процесі варіння, вкладками для дрібних морепродуктів, вставками у вигляді пароварки або механізмом, який герметизує кришку й забезпечує роботу котла у режимі скороварки.

Принцип роботи котла наступний: вміст робочої ємності обігрівається пароводяною сумішшю, що утворюється при нагріванні теплоносія у пароводяній сорочці. Вона являє собою герметично замкнутий простір навколо стінок чаші, що заповнюється водою. При нагріванні харчоварильного котла пароводяна сорочка передає тепло їжі, що готується.

Харчоварильні котли: класифікація

Професійне харчоварильне обладнання виготовляють декількох видів та класифікують в залежності від ряду ознак:

  • Рівень тиску – котли працюють при атмосферному або підвищеному тиску (автоклави).
  • Джерела тепла – харчоварильні виробничі котли бувають газовими, електричними, паровими.
  • Спосіб монтажу – стаціонарні та перекидні моделі. Котли перекидні більш зручні у використанні, оскільки їх можна нахиляти й легко вивантажувати страви. Другий тип обладнання має стаціонарну варильну місткість, з якої страви вивантажуються вручну або за допомоги зливного крана.
  • Обігрів – безпосередній або непрямий обігрів. Прямий нагрів нерівномірно прогріває внутрішні поверхні котла, а процес варіння потрібно контролювати. При непрямому обігріві у чаші накопичується теплова енергія, яка дозволяє продуктам рівномірно доварюватися.

Найкращим матеріалом для виготовлення харчоварильних котлів є якісна нержавіюча сталь.

Особливості електричних, парових та газових котлів

Електричні котли – найпопулярніший варіант, використовуються на підприємствах громадського харчування, де потрібно приготування їжі у великих кількостях.

  • Висока практичність.
  • Різноманітність модифікацій за об’ємом котла.
  • Є моделі стаціонарні й з перекидною варильною місткістю.
  • Вбудована система автоматичного управління.

Харчоварильний паровий котел має спеціальну посудину для варіння всередині основного корпусу.

  • Верхня половина котла закривається кришкою, якій можна задати будь-який кут нахилу.
  • Нижня половина оснащена паровою сорочкою.
  • Завдяки нагріву їжі від зовнішнього джерела, практично виключено пригорання.

Газові котли оснащені системою прогрівання стінок варильної судини, застосовуються у промислових масштабах. Відмінностей від електричних агрегатів практично немає, за винятком швидкого нагріву води у резервуарі.


Статьи этой же рубрики